Till menyn

Akt - 1

3 - Guybrush hittar vägen till bankrånaren

Vem är han?

Det enda du har att gå efter är att du såg en man nästan utan näsa, som luktade väldigt illa. Inspetör Canard nämnde namnet Pegnose-Pete, em efterlyst brottsling men tyckte inte rånet stämde med honom. Du har också mannens näsduk.

Gå in i huset närmast banken, Protes Palatset, och prata med den blinde mannen Dave.
Fråga om han känner någon utan näsa. Det tycks som om det är en vanlig egenskap bland pirater. Han talar om att han kan känna igen en person på lukten. Visa honom näsduken.


Han säger att han är litet snuvig för närvarande och att du måste förstärka de olika dofterna för att han ska kunna säga något. Gå ut ur butiken och lukta på näsduken. För varje gång du luktar får du fram en ny doft.Hickory rökt fisk.
Blommor som växt i en gödselbrunn.
Fiskslem.
En kropp som flyter i ett kärr.
Armsvett.
Något som luktar gott.
Du får försöka skaffa fram de här dofterna i koncentrerad form och kombinera dem så att Dave kan känna doften. Då kanske han kan tala om för dig vem tjuven är.
Gå fram till affärerna på torget.

Tala med mannen som säljer parfym. Han påstår att han sett dig springa förbi med en massa grejor. Du sprang bortåt det stora kärret.
Ta en flaska cologne från bordet.

Gå sedan fram till de tomma flaskorna och plocka upp en.


Gå sedan bort till Käpphuset. Så fort du har kommit in kommer en ilsken man in i affären. Det är samme man som du tidigare såg på banken, Mr. Mandrill. Han bröt ju av käppen på banken och nu är han här för att hämta en ny. Av butiksägarens uttalande märker du att det inte direkt är en av hans favoritkunder.


Prata med Freddie. Han tror att den näslöse är Pegnose Pete. Du får veta att det troligen är en anka som har tuggat i sig Petes näsa.
Se dig omkring i butiken. När Mandrill drog ut käppen hamnade det en massa hyvelspån på golvet. Plocka upp dem och lämna sedan affären.


Gå tillbaka till advokatkontoret .

Till vänster om det leder vägen ut till resten av ön.

Gå igenom porten så kommer du till kartan.Välj att gå till det konstiga huset till vänster på kartan.

Framför fontänen växer en blomma. Plocka den. Öppna sedan inventariet och vrid fram den tomma parfymflskan. Tryck på U och rulla sedan fram hyvelspånen. Tryck på U en gång till så kombineras de båda föremålen. Ta fram flaskan en gång till och kombinera den nu med blomman.


Gå tillbaka till kartan och välj denna gång att gå tillbaka till staden.
Gå till affären som säljer betesfisk. Prata med ägaren. Du får bekräfterlse på vad de andra sagt. Han bjuder på fritt bete. Gå fram och ta en fisk. Passa också på samtidigt att fylla litet av vattnet i din hemgjorda parfymflaska.


Lämna sedan affären och gå ut till kartan. Välj denna gång att gå till träsket.
Gå fram till vattnet. Ta fram parfymflaskan och fyll i litet träskvatten.

Nu är din "parfym" klar. Nu doftar den precis som näsduken.


Återvänd till stan. Gå in till Dave och använd parfymen på honom.
Nu är doften så stark att han känner igen den.
Han säger ett namn. Det är ett förnamn en initial och ett efternamn. Anteckna de tre bokstäverna. De är olika i varje spel. Den här gången blev det E, F, D.


Var bor han?

Dave beklagar att han inte kan filsystemet men säger till dig att pröva och se om du kan lista ut det.
Klicka på meningen "Twiddle with File Retrieval System Controls."
Det finns tre rullar med fem bilder på varje, Förmodligen är bilderna knutna till speciella bokstäver ungefär som numren på vissa telefoner.

Du kan försöka pröva några bilder för att se vilka bokstäver som hör till en speciell bild. Det enklaste är att börja med samma bild på alla tre rullarna. Du flyttar mellan rullarna och knappen med höger, vänsterpilarna och rullar, eller trycker med Enter. För varje gång du trycker på den röda knappen kommer ett dokument. Titta på det så får du ett namn. Nu vet du några bokstäver som hör till just den bilden. Efter ett par försök är du säkert klar över sambandet. Så här är det.

Kanin - A-B-C-D
Träd - E-F-G-H
Pumpa - I-J-K-L-M
Apa - N-O-P-Q-R-S
Banan - T-U-V-W-X-Y-Z


Namnet den här gången hade initialerna E-G.F.
Det ger kombinationen tre träd.

Har du gjort rätt ska du få ett dokument med det namn Dave har sagt. Får du ett annat namn har du antingen ställt in fel bilder annars är inte parfymen helt klar.
När du får det korrekta papperet tar du det automatiskt.


Du får sedan upp dokumentet på skärmen så att du an kolla att allt är korrekt. Där står en del väderstreck men de är kombinerade med tider. Du skulle behöva en klocka.

Gå in i gången mitt emot advokatkontoret så kommer du ned till platsen där du såg de båda schackspelarna. De har en klocka.

Försök att ta klockan. De vill inte låta dog ta den den. Prata med den tjocke spelaren. Fråga om du får spela. Du får då veta att av den magre att den tjocke har svårt att koncentrera sig om det handlar om mat. Säg att du tycker att hans kompis verkar koncentrerad. Du får då reda på hans svaghet för Brittany, flickan på banken. Välj sedan en av meningarna med mat. Håll på så tills han missar ett drag. Gå då över till den smale och använd meningarna om Brittany till han också missar ett drag. Då börjar de slänga pjäser omkring sig och bryr sig inte om vad du gör. Nu kan du plocka upp klockan


Tänk på vad Freddie berättade om ankan och Petes näsa. Du såg en anka utanför fiskaffären. Gå dit och plocka upp den.
Gå också in på polisstationen och plocka upp kycklingfettet.

Sen kan du gå ut till kärret och börja leta efter Pegnose Pete.

Använd klockan på flotten så får du en tid. Far i den riktning som tiden motsvarar på din instruktion. Så fort tiden ändras ändra riktning. Fortsätt på detta sätt tills du slutligen stannar vid en grind som du inte kan öppna. Det är en underlig grind. Du träffar där en "framtida vision" av dig själv. Han ber dig gissa vilket tal han tänker på. Kom ihåg talet det är olika varje gång.


Han ger dig också några föremål, bland annat en nyckel. Kom ihåg i vilken ordning han ger dig dem.

Öppna grinden med nyckeln. Fortsätt sedan att färdas på samma sätt med ledning av klockan och instruktionerna tills du kommer tillbaka till samma grind igen men nu är du den "framtida versionen" och han den forntida. Nu måste du ge samma tal i gissningsleken som du själv fick. Sen måste du ge honom sakerna i exakt samma ordning som du fick dem i, man kan inte förändra vad som en gång har skett. Gör du fel får du börja om från början i kärret.


Går allting bra får du fortsätta att fara efter anvisningarna tills du till slut kommer fram till en hydda. Du hör ljud innifrån huset. Gå fram till fönstret och tjuvlyssna. Det är Ozzie och Pete som talar. Pete har stulit arvet för Ozzies räkning och gömt det i sin hemliga grotta. Ozzie är ute efter att få tag i "Den yttersta förelämpningen".


Ozzie går men Pete är kvar inne.

Ta kycklingfettet och bred ut det på dörrmattan.

Gå fram till fönstret och släpp in ankan.
Pete skriker och rusar ut men halkar på dörrmattan och gör ett luftsprång.


Sen hamnar han i sin egen fälla.
I nästa scen är han i gott förvar på polisstationen.
Canard vill dock inte släppa dig. Det här var bara en av de tre saker du måste göra.
Du har hittat boven men du måste nu bevisa att han har varit i banken och du måste också hitta stöldgodset.Till föregående sida. Till nästa sida. Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Escape from Monky Island från LukasArts Entertainment
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.