Till menyn

Akt 3

2- Guybrush öppnar en väg till Apornas stad

Hermans guldgruva

Du vill gärna ta dig en titt på Hermans gamla gruva men inser att du är alldeles för stor för att komma in genom luckan. Kanske skulle du kunna lura Timmy att hjälpa dig. Men till det behövs bananer. Plocka alla bananerna i trädet vid stranden. Ge sedan en banan till Timmy. Gå ut till kartan. Timmy följer med. Gå till gruvan. (hamnar du i lägret måste du ge Timmy en banan till.)


Det krävs ytterligare två bananer för att locka med Timmy ända in till dörren.
Öppna luckan och släng in en banan.

Timmy hoppar efter. Stäng snabbt luckan så att han inte hinner hoppa ut igen.


Håll sedna en banan vid det övre hålet på dörren där du tidigare såg att låset fanns. Timmy hoppar på låset och dörren öppnas.
Gå in och titta dig omkring. En massa olika grejer som du inte törs röra. Mitt i maskinen ligger en ogräsklippare. Du måste använda bananplockaren för att få tag på klipparen.


En bro över lavaströmmen

Gå till lavafältet. Titta på lavan. Det går en bro över från den lilla terrassen. Om du kunde fälla trädet skulle du kunna komma över. Men du måste först ta dig till terrassen för att kunna nå trädet. Du kan inte komma till terrassen med båten om du inte kan få lavan att flyta in i den tomma bssängen på terrassen men hur ska du kunna ändra lavans väg.


Gå upp på utsiktsberget.

Det är underliga kanaler grävda i berget. Pröva på att kasta ner en sten i de olika kanalerna. Stenen rullar ner genom kanalerna och kastas ut över berget. Den hamnar på olika ställen på ön beroende på i vilken kanal den lämnar berget.


Om du kunde kasta en sten så att den hamnade mitt i lavafältet skulle det troligen svämma över och gropen skulle fyllas med lava. Då skulle du kunna ta båten dit och komma upp på terrassen.
Men för att ändra stenarnas väg måste du få dem att krocka med varandra. Du måste alltså kasta stenar i flera kanaler och välja rätt tidpunkt att kasta så att de verkligen krockar.


Detta är rätt knepigt och fordrar stor precision. Ta hjälp av de tre trädrötter som är markerade på bilden ovan.
1. Börja med att plocka upp en sten och kasta den i den högra kanalen.
2. Plocka snabbt upp en ny sten och markera för kast i mellankanalen. När du ser att stenen just har passerat rot 1, (som på bilden ovan) Tryck på Enter för att kasta stenen.
3. Plocka kvickt upp en ny sten och markera för kast i den vänstra kanalen. Tryck Enter när du ser att stenen just har passerat rot 2.
4. Plocka kvickt upp en ny sten och markera för kast i den vänstra kanalen. Tryck Enter när du ser att stenen just har passerat rot 3.

Har du kastat stenarna vid exakt rätt tidpunkt ska de kollidera i närheten av rot 3 och stenen ska rulla ner i kanalen i mitten på bildens nederkant.

Nu händer det saker och du ser hur lavan kastas upp och fyller gropen på terrassen.

Gå in i katedralen och be att få en ny båttur. Styr nu båten så att den åker upp i den nya pölen.


Titta på ogräset. Det är kanske deras rötter som växer in i gruvan. Vad händer om man tar bort allt. Värt att pröva.

Använd ogräsklipparen på ogräset.

Allteftersom du klipper får man se hur lavan rinner ner i gruvan och förstör maskineriet.


Pölen har nästan tömts.

Gå upp till trödet och tryck på det så att det ramlar ner och bildar en bro över lavaströmmen.

Nu har du fri väg till resten av ön.


Dragspelet

Gå till höger över stenbron så kommer du till kartan.
Följ vägen förbi viken och ta av upp mot apstaden.

Du kommer till en glänta där en liten apa springer omkring. Gå igenom gläntan och ut till vänster så kommer du ut på kartan igen.
Fortsätt in i Apornas stad.


Du kan hälsa på Jojo men prata inte med honom utan gå fram till apan som spelar handklaver.
Ta upp dina cymbaler och spela på dem.
Apan rusar ner och tar cymbalerna men tappar samtidigt handklaveret.

Ta upp det och gå sedan den långa vägen tillbaka till lägret.


Grandpa Marley

Kasta handklaveret på Herman. Nu får han tillbaka hela sitt minne och kan berätta vad som hänt.
För tjugu år sedan lämnade han Melée Island för att vara med i en tävling i Australien. Kvällen innan tävlingen drack han för mycket grogg. Och berättade alla sina hemligheter för en trevlig man han träffade.


Den mannen hette Ozzie Mandrill.
Han berättade till och med om den trehövdade apan och om den yttersta förolämpningen.

När Guybrush i sin tur berättar om om att Mandrill och Le Chuck är efter Den yttersta förolämpningen och har alla delarna talar Herman om att han i själva verket är Elaines farfar.


Han berättar för Guybrush att man måste ha guvernörssymbolen för att talismanen ska verka. Det berättade han aldrig för Ozzie. Så länge Elaine håller sig gömd är det därför ingen fara.

Samtidigt får man se hur Pegnose Pete fångar Elaine och för bort henne.


Guybrush är i alla fall orolig och frågar hur man kan bekämpa talismanen. Han får veta att det krävs att man lär sig det ursprungliga språk som är alla språks ursprung. Det är det språk som talas av aporna. Det enda Guybrush kan göra är att gå till Aporna och lära sig deras språk. Dessutom måste han skaffa fram en bronshatt till den stora apan för att hitta ett sätt att fly från Monkey Island.


Till föregående sida. Till nästa sida. Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Escape from Monky Island från LukasArts Entertainment
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.