Till menyn

Akt 3

3- Guybrush lär sig apspråket

Apstrider

Gå tillbaka till apstaden och tala med Jojo. Han är den enda apa som kan tala ditt språk.
Han har en bronshatt på huvudet. Fråga honom om hatten
För att få den måste du besegra honom i en Ap-kamp.
Den går till på ett speciellt sätt. Det finns fem olika ställningar med olika namn. Anxious Ape (AA), Bobbing Baboon (BB), Charging Chimp (CC), Drunken Monkey (DM) och Gimpy Gibbon (GG). Varje ställning vinner över två av de övriga men förloras till de andra två.
Spelet går ut på att aporna startar med samma ställning. Sedan väljer en av dem en ny. Det gäller då att välja en ställning som slår den andra. Den som vinner får välja en ny ställning och så fortgår det hela tills en har vunnit.

För att komma från en ställning till en annan måste man ge en förolämpning som består av tre tre av det ursprungliga apspråkets fyra ord, Ack, Eek, Chee och Oop. Jojo visar dig de olika ställningarna och du får också ett exempel på en ställning som alltid slår en annan samt på en förolämpning som leder från en visss ställning till en annan och vice versa.

Dessa är olika för varje spel därför kan inget facit ges. I det första spelet jag gjorde fick jag t ex tipsen att Drunken Monkey alltid slår Anxious Ape och att man kan växla mellan Drunken Monkey och Anxious Ape med förolämpningen Ack, Chee, Eek.

Om båda aporna står i samma ställning har man en "Draw". Genom att åstadkomma en "Draw" kan man lära sig ett nytt kommando. För att åstadkomma en draw ger man helt enkelt samma kommando som motståndaren nyss gav.
Ett exempel med det ovan givna kommandot. Anta att båda står i Drunken Monkey och motståndaren ger kommandot Ack, Chee, Eek. Han byter då ställning till Anxious Ape och vinner över dig. Om du nu ger samma kommando byter även du ställning till Anxious Ape och åstadkommer en "draw". Ger du samma kommando tre gånger t ex Eek, Eek. Eek, behåller du den ställning du har. Genom att strida många gånger och förlora kan du lära dig de kommandon som behövs för att slå Jojo.

Gör en tabell och skriv in kommandona alltefter du lär dig dem. Så länge du håller dig kvar i samma spel är kommandona desamma. Etersom kommandona fungerar i båda riktningarna är det maximalt tio olika kommandon du behöver lära dig.

Ställningsbyten
Till /från
GG
DM
CC
BB
AA
Vinner över
AA
       
 -
   
BB
     
 -
     
CC
   
 -
       
DM
 
 -
         
GG
 -
           

Varje gång någon har vunnit kan du på skärmen läsa av det kommando som använts för att komma mellan de båda ställningar som visas på bilden.
Dessa båda år exempel från mitt spel. De varierar från spel till spel


Möt Jojo

När du har vunnit över de andra aporna säger Guybrush själv att han är redo att möta Jojo.
Har du lyckats få tag på alla kommandona är det inte så svårt.


När du har vunnit ger han dig sin bronshatt.

Nu är du redo att försöka lämna Monkey Island.
Kommer du ihåg att farfar Marley sa att du skulle sätta bronshatten på den stora apan.


Den stora apan

Gå ut till kartan och gå sedan till den stora apan.

Gå fram och kasta upp bronshatten på apans huvud.

Ta sedan fram din bananplockare och stick in i apans näsa.

En dörr öppnas. Gå in


Du kommer in i ett stort kontrollrum. Gå runt och titta på allting. När du hittar en stor stor springa stoppa in guvernörssymbolen där.


Nu händer saker. Aporna slutar med sina göromål och kommer alla till den stora apan.
Farfar och Jojo kommer och sätter sig bredvid dig och tillsammans startar ni maskinen.


Det är en jättestor ap-robot och den börjar nu promenera från Monkey Island till Melée Island.

Dags att konfrontera skurkarna.Till föregående sida. Till nästa sida. Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Escape from Monky Island från LukasArts Entertainment
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.