1 - Juvelstölden sommaren 1699

Del 3 - Charles-Louis får sitt första arvode och visar trädgården för den spanske ambassadören Castel dos Rios

 

Trädgården

Nästa morgon förs du automatiskt till Kolonnaden.
Där står byggnadsinspektör Mansart till vänster och diskuterar med kungens trädgårdsmästare, Dupuis.
Lyssna på dem. De har litet olika åsikter och Mansart vänder sig till dig och vill veta vad du tycker om anläggningarna Balsalen och Kolonnaden. Du inser att du bör berömma den som Mansart gjort men vilken är det. Om du slår upp de båda anläggnigarna i uppslagsdelen så kan du se att det är Kolonnaden som ritats av Mansart. Klicka på svaret "Colonnade", så replikerar Mansart att du tycks vara en klipsk ung man. Du har gjort ett gott intryck.
Mansart frågar efter ditt namn. Lhulier ingriper och talar om det samt säger att han tänkt anställa dig i stället för den assistent som är sjuk. Mansart går med på det och säger till dig att komma till slottet kl 3 för att visa den spanske ambassadören Castel dos Rios runt i trädgården.
Lhuilier ger dig hälften av din lön för juli månad, 80 livres. (Hade du svarat "Ballroom" på frågan tidigare hade du visserligen blivit anställd men du hade bara fått 40 livres .)


Mansart, Dupuis, Lhuilier och Castel dos Rios är alla verkliga personer.
Mansart, på bilden till vänster, hade många fiender som påstod att han bara solade sig i sin fars berömmelse men han visade egna talanger och skapade många av anläggningarna bl.a. Kolonnaden, samt även officiella och privata byggnader. Han litade helt och fullt på sin assistent Lhulier.
Dupuis kusin till den berömde le Notre ledde bl.a. byggandet av Stora Kanalen, 2600 m lång.
Markis Castel dos Rios på bilden till höger var utsänd av den spanske kungen Carlos II som medlare i historien med den spanska tronföljden. De spanske kungen var orolig för att länderna i Europa skulle komma överens om att dela upp de spanska besittningarna mellan sig.


Prick klockan tre infinner du dig vid slottet och Mansart presenterar dig för Castel dos Rios och ger dig dessutom ett par dokument samt nycklar till anläggningarna. De är valigen öppna för allmänheten men eftersom viss skadegörelse skett hålls de för närvarande stängda.
Eftersom kungen har senarelagt sin promenad i dag är också springbrunnarna avstängda.


Här kan du följa promenaden som
de Faverolles och
Castel dos Rios gjorde.
I uppslagsdelen kan du läsa mer om de olika platserna och se flera bilder.


Först ställer de sig vid balustraden och beundrar utsikten bort mot Stora Kanlen.
Den spanske ambassadören är väl påläst han har till om med sig en bok om de olika statyerna. Han har dock en del frågor att ställa.
Han frågar först vad platsen nedanför dem kallas och ger dig några namn att välja på.
Svaret hittar du i uppslagsboken under rubriken "Trädgårdarna år 1700" (The Gardens in 1700). Där sägs att området före Stora Kanalen kallas Gröna mattan. Ett av namnen du har att välja på är Tapis Vert som just betyder Gröna mattan.
Hans andra fråga gäller riktningen. Svaret finns i uppslagsdelen under rubriken Terrasser och Perspektiv. Den mer än 21 km långa utsikten ligger i Öst-västlig riktning.
Bilden till höger är en målning av Jean Cotelle från 1688.


På förslag av de Faverolles går de sedan till Orangeriet.
Ambassadören är förtjust att se så många träd som även finns i Spanien.


Därifrån fortsätter de till Balsalen.
Den har formen av en amfiteater där ungefär en fjärdedel upptas av en stor fontän med snäckor i åtta olika nivåer.
Namnet har den fått av att man hör musicerar och dansar på kvällarna.
Tala med ambassadören. Han frågar efter anläggningens namn och du talar om det för honom

Promenaden går vidare till Kolonnaden Ambassadören har blivit riktigt vänskaplig och pratat om både det ena och andra. Han berättar om de spanska farhågorna att besittarna kommer att delas upp mellan olika länder men säger att det hittills har misslyckats.


Nästa besök blir i Enceladen.
Jätten Encelade som klättrade upp till Olympen för att störta Jupiter men blev nedslagen av en störtflod av stenar. I sin ilska sprutar han ut en 25 m lång vattenstråle.
Just nu är dock inte vattnet påslaget. Tala med Castel dos Rios. Han nämner jätten men säger också att han inte har någon del i legenden om Apollo, som Ludvig XIV, Kung Sol, identifierar sig med. Detta kan du också läsa om i uppslagsdelen under rubriken Solmyten (The Solar Myth), där får du också tips till svaren på nästa fråga.

Vänd dig helt om och ta ett steg framåt. Vänd dig sedan till vänster. En dam sitter på soffan i den lilla bersån. Gå fram mot henne. När du närmar dig går hon fort därifrån och i stället kommer ambassadören och sätter sig på soffan. Tala med honom.
Han frågar dig vilka skulpturer som illustrerar sagan om Apollo. Du ber att få titta i hans bok med gravyrer för att lättare kunna svara på frågan.


Han visar dig bilderna en efter en och du ska svara på om det visar Apollo eller inte. Förutom i Solmyten kan du aven få tips under rubriken "Mästerverk" (Masterpieces).
Där berättas om de fyra förnämsta statyerna och att tre av dem personifierar Apollo. Svara Ja på första frågan. Statyn förestället Apollos vagn.
Nästa bild föreställer statyn av Prosperine som förs bort av Pluto. Det var den statyn som man höll på att placera ut i kolonnaden. Den handlar inte om Apollo så svara nej på frågan.


Nästa bild föreställer Apollo med sin mor Latone. Den hör till legeden så svara Ja.
Likaså blir svaret Ja till de fjärde och sista bilden. Den föreställer Apollo som betjänas av nymfer.
Ambassadöre blir nöjd med dina svar och fortsätter promenaden.


Nästa mål är Marais.
Tala med ambassadören. Han säger att det är anläggnigen med järnträdet. I dammen står nämligen en ek av järn målad i naturliga färger.
Från grenarna sprutar vatten i stora bågar.
Till vänster en del av en målning av Jean Cotelle 1688.


Vänd dig om och ta ett steg framåt. Vänd dig sedan tillbaka igen och tala med Castel dos Rios som har följt efter dig.
Nu undrar han hur många anläggningar där finns totalt.
Svaret hittar du under rubriken "Trädgårdarna år 1700" (Gardes in 1700).
Det rätta svaret är 14.


Nu är ambassadören nöjd och eftersom det snart är tid för kungens promenad återvänder i till slottet.
Innan ni skiljs säger ambassadören att han gissat att din älskade Elvira är dotter till e av hans vänner. Eftersom du så gärna vill komma till Spanien lovar ha att ordna ett pass till dig.


(Om du har svarat fel på över hälften av frågorna avslutas spelet och du har misslyskats med ditt uppdrag.)


Samtalet avslutas när ett antal personer kommer ut genom porten.
Kungen är med bland dem och även hans näst äldste sonson den 17-årige Hertig d'Anjou.
Däremot saknas både kronprinsen, Dauphin, och dennes äldste son Hertigen av Bourgogne.Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Versailles II, Testamentet,
från Cryo Interactive Entertainment. Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.