2- Vattenproblem

Del 1 - Charles-Louis planterar träd, sorterar papper
samt hjälper Bandols att starta upp en fontän

 

Krigssalen

Charles-Louis kommer gående genom den stora Spegelsalen och går in i Krigssalen.
Vänd dig till vänster och gå fram mot männen.
Det är Markis de Torcy till vänster och Markis de Dangeau till höger. Lyssna på dem. Dangeau frågar om uppdelningen av de spanska besittningarna men Torcy ger bara svävande svar.


Vänd dig till höger och gå mot fönstret.
Greve d'Arceuil vinkar åt dig att komma.
Han talar med M. Bandols en vetenskapsman från Provence.
Han säger att han känner till din önskan att bli diplomat och skulle kunna hjälpa dig eftersom han är nära vän till Torcy men för detta vill han ha en gentjänst. Han vill att du ska berätta för Bandols hemligheten om hur fontänerna fungerar här i parken.
Du vet inte särskilt mycket om fontäner så du måste leta rätt på någon som kan hjälpa dig.
Gå mot dörren tills du får kartan.


Trädgården

Du har inte så mycket att välja på, det enda ställe du kan gå till är Kolonnaden.
Gå fram och prata med mannen som står och arbetar vid fontänen.
Han medger att han är vattenbyggnadsingenjör men han har ingen tid över att hjälpa dig med dina problem. Du måste söka hjälp någon annanstans.


Gå ut genom grinden så får du kartan. Den här gången har du flera platser att välja på. Gå till Enceladen.
Där går en man och krattar. Tala med honom.
Han tror att trädgårdsmästaren Dupuis kan hjälpa dig och talar om att du kan hitta honom i Marais.


Gå ut genom grinden och välj Marais på kartan.
Där finns mycket riktigt Dupuis men han är upptagen med att instruera sina arbetare att plantera träd.
Han lyssnar inte särskilt noga på vad du säger.


Plötsligt blir ni avbrutna av att en vakt kommer och berättar att en arbetare skadats. Dupuis måste genast ge sig av dit. Han har tydligen i alla fall hört vad du sagt för han lovar att skaffa fram papperna om du tar över planteringen. Kom ihåg ordningen säger han. Det ska vara, citron, apelsen och granatäpple.
Du får se hela trädgården där man har grävt gropar för träden. Ett träd av varje sort finns utplanterat. Du vet ordningen men du vet inte om den ska vara medurs eller moturs. På övre långsidan står ett citronträd och på högra långsidan ett apelsinträd. Om du provar ordningen citron, apelsin, granatäpple medurs (mot höger) märker du att du kommer rätt.
Prövar du däremot moturs (åt vänster),  så är det fel när du kommer fram till granatäppelträdet. Riktningen ska alltrå vara medurs.


Nu är det bara att plocka upp ett träd i taget från förrådet på nedersta långsidan. Från början finns nio träd av varje sort. Citron till vänster, apelsin till höger och granatäpple i mitten.
Plocka upp ett apelsinträd genom att klicka på det och klicka sedan på gropen till höger om citronträdet för att plantera. Fortsätt sedan med granatäpple i nästa grop.


Ta sedan träden i den givna ordningen. Kolla varje gång du kommer till ett planterat träd att det blir rätt. Det är lätt att hoppa över en grop någonstans.
Det allra sista trädet som du placerar ska vara granatäpple.
Du kan inte lämna spelet förrän det hela är klart.


När arbetarna på din instruktion planterat det sista trädet kommer Dupuis tillbaka. Han är nöjd med ditt jobb och lovar att lämna papperna till ditt rum så att du kan studera dem.


Grand Commun

Du förs nu automatiskt tillbaka till Grand Commun där du har fått Lhuiliers gamla rum. Vänd dig till vänster och gå in genom dörren.
På bordet ligger mycket riktigt en folder som tycks innehålla en del papper.
Ovanpå foldern ligger ett brev. Plocka upp det.


Placera det på förstoringsglaset i inventariet så kan du läsa brevet. Det är på franska. Klicka en gång till på det för att få det översatt.
Dupuis ber dig att lägga dokumenten i rätt ordning innan du läser dem.
Klicka en tredje gång på brevet för att stoppa undan det. Klicka sedan på foldern på bordet.
Den öppnas och innehåller till vänster nio stycken dokument och till höger tre mindre foldrar.


Plocka ut alla dokumenten ett efter ett placera dem först på förstoringsglaset för att titta på dem och placera dem sedan i facken nedtill på bilden. När du sedan pekar på ett dokument kan du se vad det handlar om. Men hur i all sin dar ska du kunna veta i vilken ordning de ska placeras.
Gå till uppslagsboken och klicka på den andra lilla medaljongen från vänster. Klicka sedan på Water and fountains och titta i högra kolumnen. Där är artiklarna placerade i ordning men de är fler än tre. De som gäller själva fontänerna är Sökning efter vatten (search), Tillgång (supply), Spridning (distribution) och Igångsättning (turning on). Fyra ämnen men bara tre foldrar så slå ihop de båda första ämnena till ett. Läs vad som står och hittar hänvisningar och bilder som passar till de olika dokumenten.


I Sökning efter vatten talas det t.ex. om Eure och Akvedukter Plocka upp Eure Aqueduct och placera det på den översta foldern. I Tillgång kan du läsa om vattenkvarnar och Marleys maskin och det yttre nätverket måste höra till denna grupp. Plocka upp
Plan of water mill, Marlys machine och External network och placera det också i den övre mappen.
Nästa mapp får gälla Distribution. Det måste röra det inre nätverket. Där hittar du också bilden av gravitationen och det talas om rören. Lägg dokumenten Internal network, Gravitation och Pipe distribution i den mellersta mappen. De två kvarvarande dokumenten Nozzles and jets samt Ajutage apples hamnar i den nedersta foldern.


När du har placerat alla dokumenten rätt avslutas pusslet.
Vänd dig om och gå ut ur rummet.
Öppna sedan dörren.
Där utanför står Bandol.
Han säger att det är viktigt att han själv får pröva på att få fram vatten i en fontän och ni kommer överens om att mötas nästa dag klockan 10 i Kolonnaden.


Gå ut ur rummet och sedan genom dörren ut i korridoren. Ta ett steg framåt och vänd dig sedan till höger och tala med kökspojken Perdrix. Han vill bli din betjänt.
Gå in i korridoren till höger om honom. Gå ut genom dörren och ned för trappan till höger tills du får kartan.
Välj Kolonnaden och gå fram och tala med Bandols. Han säger att han behöver viss utrustning.


Vänd dig om och gå bort och tala med Tiquet som står borta vid fontänen. När du berättar att du arbetar åt Mansart ger han dig en lyrformad rörnyckel och en visselpipa. Innan du går därifrån får du också en Pall-Mall klubba som han hittat.
Gå tillbaka till Bandols och ge honom visselpipan. Du får tillsägelse att gå ut genom grinden till manöverplatsen. När Bandols visslar en gång ska du vrida nyckeln medurs och visslar han två gånger ska du vrida moturs.


När du kommit ut genom grinden får du skärmbilden till höger. Nere i vänstra hörnet är nyckeln. Klickar man på ena ändan av handtaget vrider man nyckeln medurs, klickar man på den andra änden vrider man moturs.
När Bandols visslar får du en sekvens prickar och streck på skärmen. De runda motsvarar en vissling och den runda med streck två visslingar. Memorera sekvensen för den visas bara en liten stund. Sen måste du vrida nyckeln så som sekvensen visas. Om sekvensen enligt bilden till höger ska du alltså vrida tre gånger medurs, en gång moturs, och ytterligare en gång medurs. Nyckelns ändar är exakt likadana så du måste komma ihåg vilken som vrider åt vilket håll.


Precis innan du ska vrida sista gången på den sista sekvensen avbryts det hela av Dupuis som är mycket förtretad. Tala med honom och du får en utskällning och han hotar med att skvallra för Mansart. När du påpekar att Bandols är vetenskapsman och har studerat oavbruten rörelse och dessutom säger att greve d'Arceuil inte vill att Mansard ska ha reda på detta lovar han att inte berätta något. Du lämnar tillbaka ritningarna och tackar för lånet.
Gå tillbaka och prata med Bandols som är mycket nöjd. Du påpekar att du nu måste leta rätt på den person som äger klubban. Vänd dig om och gå ut genom grinden till kartan.Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Versailles II, Testamentet,
från Cryo Interactive Entertainment. Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.