1 - Juvelstölden sommaren 1699

Del 1 - Charles-Louis skaffar sig en bostad
och överlämnar sitt rekommendationsbrev

 

Charles-Louis kommer till Versailles

Du befinner dig på planen utanför hovstallen. Ta ett steg framåt. Bakom kärran står en stalldräng och ryktar en häst.
Klicka först på honom så att han vänder sig om och sedan en gång till för att tala med honom.
Du får reda på att Boisseuilh inte har kommit.
Stalldrängen visar sig vara en gammal bekant från din förra vistelse här och han ger dig rådet att genast skaffa dig någonstans att bo. Det är mycket folk i Versailles just nu men han rekommenderar dig att gå till värdshuset Pelikanen. Det ligger i det stora huset som kallas Grand Commun.


Gå mot porten där du kom in. När du kommer fram dyker det upp en karta. Klicka på den för att få en närbild och välj Grand Commun så förs du dit.


Fråga vakten om vägen till värdshuset. Du får veta att det ligger precis till vänster om dig.
Vänd dig till vänster och klicka på den lilla dörren till vänster om den stora porten.
Gå in i värdshuset.


Värdshusvärden håller på att torka av borden och längst in sitter ett fyllo och lallar.
Gå fram och tala med värden.
Han vill inte tala med dig förrän du ser till att han blir av med fyllot.


Gå fram och tala med fyllot. Du inser snart att det inte lönar sig, du behöver hjälp av en vakt.
Gå ut från värdshuset och leta rätt på en vakt som du kan be om hjälp.
Varken den vakt du träffade förut eller den som står en bit längre bort kan hjälpa dig. De säger att du måste tala med en vakt från poliskåren.


Leta reda på den vakt som har en blå uniform. Han står litet längre bort på torget.
Han kommer genast till din hjälp och inom kort är fyllot utkastat.


Gå in och tala med värden igen. Han har ett rum men han vill ha 50 livres i månaden och betalning i förskott. Du har inte så mycket pengar. Du kan alltid gå ut och försöka på andra ställen men du kommer inte att lyckas så det är lika bra att du försöker förhandla.
Ta fram börsen och visa den för värden. Du erbjuder honom 35 livres nu och de återstående 15 om några dagar. Värden är tacksam att du fick bort fyllot och går med på uppgörelsen. Gå ut från värdshuset . Ta först till höger och sedan till vänster så får du fram kartan.


Det stora stallet

Välj att gå till Stora Stallen, Grandes Ecuries.
Ta ett steg framåt och vänd dig till höger.
Två män står och samtalar. Peka på dem så ser du att ikonen förvandlas till ett öra. Klicka för att tjuvlyssna på dem.
Den vänstra mannen är Sinzendorf, den österrikiske kejsarens sändebud till Versailles. Mannen till höger är en hovman, greve d'Arcueil. De pratar om den spanska tronföljden och om hur utfallet kan påverka hela Europa. Titta på männen så att du känner igen dem om du senare skulle möta dem.


Din gamle vän Golipeau står kvar vid kärran men arbetar nu med en sadel. Tala med honom. Han berättar att Boisseuilh har kommit och står inne hos hästarna i stallet.
Gå in i stallet. Lyssna på de två männen. Den vänstre är Markis de Dangeau och mannen till höger är Boisseuilh. De pratar om kvällens bal om stölderna. I stallet har sadlar och utrustning försvunnit och markisen nämner också stölden av en diamant, men säger att kungen vet vem tjuven är.


Spelet följer väl intrigerna och den historiska verkligheten kring den spanska tronföljdshistorien och de inblandade personerna är oftast verkliga. Till väster är ett porträtt av greve Sinzendorf, kejsar Leopolds ambassadör, sänd till Versailles för att observera och avvakta. Det ska senare visa sig att han betydligt större befogenheter.
Till höger ser du Markis Dangeau en perfekt hovman mycket uppskattad för sin taktfullhet och han fick ofta agera som budbärare och gripa in i intriger. Han var rådgivare till den 15-åriga hertiginnan av Bourgogne gift med Ludvig XIV äldste sonson.


När samtalet mellan Boisseuilh och Dangeau avstannat, ta fram ditt brev och lämna det till Boisseuilh. Han behandlar dig vänligt och frågar efter din far. Beträffande din önskan att bli diplomat säger han att kungen är misstänksamma mot sådana som inte vill bli krigare men eftersom det är din fars vilja ska han hjälpa dig. Du måste tala med markis de Torcy som är ansvarig för utrikes affärer. Du får uppdraget att lämna en sadel till markisen. Om du inte får tag på honom kan du ge sadeln till Blondel som är den högste tjänstemannen.
Nu har markis de Dangeau lämnat stallet och greve d'Arceuil kommit in i stället.
Titta noga på alla männen så att du känner igen dem. Du kommer att möta dem genom hela spelet.
Gå ut till Golipeau och tala med honom. Ta sadeln han håller på att arbeta med.
Gå sedan till porten så att du får upp kartan.


Ministrarnas flygel

Välj att gå till ministrarnas flygel.
Till höger kan du se en målning av byggnaden från 1725.
Cryo har sannoligen varit trogen verkligheten.
Markis de Torcy utrikesministern har sitt kontor på bottenvånigen,När du kommer in är rummet fullt av folk som väntar på att få företräde.
En man tilltalar dig.
Han råder dig till att muta dörrvakten med en ecu som motsvarar tre livres, det är enda chansen att få tillträde.
Vänd dig helt om och gå fram till mannen som står ensam till vänster om dörren. Tala med honom. Det är tydligt att du måste muta honom. Ta fram din börs och visa honom den så ger du honom de tre livres som krävs.Han hämtar genast Blondel.
Ge honom sadeln.
Han ställer sig helt negativ till din bön om en tjänst som diplomat. Du har ingenting annat att göra än att lämna salen.
Innan du går därifrån får du ytterligare ett gott råd av mannen på bänken. Du borde gå till kungens "Grand Couvert" en middag öppen för allmänheten och där kungen och hans familj äter medan framstående personer tittar på. Där har du möjlighet att få tala med personer som kanske kan hjälpa dig. Gå ut genom dörren.
Den här gången får du ingen karta utan förs direkt till ditt rum på värdshuset.


Du måste göra dig klar för middagen och se till att du är klädd på rätt sätt. Du säger till dig själv att du ska vara välkammad och ha hatt och svärd.
Plocka upp hatten som hänger på stolsryggen och stoppa ner den i inventariet. Plocka sedan upp handskarna på bordet och svärdet på sängen.


Klicka på ikonen av dig själv i övre raden till höger i inventariet så att du får en närbild.
Ta fram hatten ur inventariet och sätt den på huvudet. Gör sedan samma sak med svärdet och handskarna. (Handskarna behövs trots att det inte sägs något om dem.) När du är klar klicka på namnschiffret till vänster i nedre raden så går du ur närbilden.
Är du rätt klädd kan du gå ut genom dörren annars måste du göra om hela proceduren.
Ta ett steg framåt och vänd dig sedan till höger och gå in i den mörka korridoren.Till föregående sidaTill nästa sida.

Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Versailles II, Testamentet,
från Cryo Interactive Entertainment. Bilderna är tagna från spelet.
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.